Ja és ací Motors de Creació 2023

Per segon any consecutiu L’APDCV (Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana) en col·laboració amb l’IVAM impulsa el projecte Motors de Creació. Un projecte que es centra en compartir amb el sector artístic, professional i el públic en general els processos de creació d’artistes de dansa i/o, pel seu interès específic, altres artistes de les arts escèniques o performatives.

Enguany, el projecte amplia les seues col·laboracions amb Espai LaGranja i La Mutant-espai d’arts vives, per tal de diversificar i concretar noves formes de fer al centre d’aquest projecte.

 

Pràctiques per compartir pràctiques

Les activitats de Motors de Creació  enguany s’articulen  en unes pràctiques en forma de dos  tallers i les seues mostres respectives a partir d’un diàleg amb dos artistes valencianes elegides per a l’edició en interlocució amb altres dos artistes respectivament i el comissari (Santiago Ribelles).

L’opció d’haver apostat per les pràctiques com la millor manera de compartir els processos de creació és perquè entenem que de vegades, compartir els processos de creació, els motors de creació de les artistes és dificultós, perquè esperem una claredat quasi científica en la pròpia artista a l’hora de conèixer com funciona la seua manera de crear, quan en realitat l’opacitat no intencionada d’aquests processos és el més valuós a l’hora de crear, i moltes vegades les artistes no saben exactament com hi arriben a desenvolupar la seua pròpia creació, almenys a priori. Allunyant-nos doncs d’una aproximació  intel·lectual, discursiva dels motors de creació, volem però, garantir la transmissió de coneixement que es realitza a través de les pràctiques, cosa que dona a l’artista la possibilitat de facilitar de forma còmoda les formes d’activar els processos de creació, sense exigir-li que isca d’allà on més es pot reconèixer a sí mateixa, sense definir-se de manera externa.

Des d’aquesta premissa, aprofundint en la dinàmica de compartir aquest coneixement, ens interessa engrandir el material de la pràctica però des de la perspectiva d’una altra pràctica artística d’una altra artista. Artista que s’aprope a la pràctica de la primera artista per generar ponts que farien comprendre les formes de creació d’aquesta, des de la seua pròpia pràctica. Una hibridació de pràctiques per a alhora comprendre els motors de creació de la primera artista i generar-li punts de fuga que amplie la comprensió d’aquests o li connecte amb referents inesperats.

 

Artistes convidades, tallers i mostres

Les artistes valencianes convidades són Paula Romero i Sandra Gómez, i les artistes que interactuen amb la pràctica d’aquestes són, per a la primera Aitana Cordero i per a la segona Juan Diego Calzada/Isabel do Diego.

La primera parella (Romero i Cordero) desenvoluparan el seu taller durant tres dies a l’IVAM (14, 15 i 16 de desembre pel matí) i la segona parella (Gómez i Calzada) a Espai LaGranja, també durant tres dies (14, 15 i 16 de desembre per la vesprada).

Les mostres que es realitzaran a partir dels tallers es mostraran a La Mutant-espai d’arts vives el 17 de desembre a les 19:30.

Tallers i Mostres

 

  • Taller de Paula Romero i Aitana Cordero – 14,15 i 16 de desembre, de 10h a 13:30h

Les pràctiques proposades al taller estan sent construïdes a través de la interlocució entre les dos artistes, partint dels interessos, metodologies i pràctiques de Paula Romero a l’hora de la creació  i que ressonen o poden ressonar en la pràctica artística d’Aitana Cordero.

Les possibles accions de travessar l’espai institucional, travessar els protocols que defineixen a aquest, la manipulació d’objectes inflables en eixe travessar que posen en tensió el cos i l’aire en el transcurs, el mapeig de l’espai i la recerca de la part de darrere de les coses, són alguns dels elements que formaran part del taller.

Algunes altres coincidències a destacar entre els mons estètics i de  metodologies de totes dues creadores que s’estan utilitzant a l´hora de concebre el taller serien: desaparició del subjecte, la petjada o rastre que deixa l’experiència, l’afectació de l’espai, fer el cos visible i invisible, l’experiència del cos que entra en contacte amb altre cos.

Encara definint-se en el diàleg entre les dos creadores, les pràctiques seran eminentment físiques i comptaran amb un treball de recorreguts pel propi museu.

Taller destinat a persones interessades en els processos de creació en dansa i arts vives. Places limitades. Enviar carta de motivació a : actividades@ivam.es

 

  • Taller de Sandra Gómez i Juan Diego Calzada/Isabel do Diego – 14,15 i 16 de desembre, de 16h a 19:00h

Les pràctiques proposades al taller estan sent construïdes a través de la interlocució entre les dos artistes, partint dels interessos, metodologies i pràctiques de Sandra Gómez a l’hora de la creació  i que ressonen o poden ressonar en la pràctica artística Juan Diego Calzada/Isabel do Diego.

Partint del treball desenvolupat per Sandra Gómez en els darrers anys en la creació, que ha esta centrat en la relació del so i del moviment, i travessat per les experiències sobre la paraula i l’estètica de la veu que desenvolupa Juan Diego Calzada i el seu alter ego Isabel do Diego al seu treball, el taller es desenvoluparà d’una manera eminentment física, centrat en l’oïda i l’escolta del propi cos, de l’espai, d’objectes i de maquinàries tecnològiques que treballen el so i el manipulen com a base per a la construcció del moviment i de la veu.

Aquestes són algunes de les preguntes que estaran presents com a motors del treball al taller:

  • Com habitem els espais que compartim amb els altres i de quina forma podríem habitar-los si escoltem d’una altra manera?
  • Quines relacions podem establir des de l’escolta?
  • Com m’afecta, com ressona en mi, el so produït per una altre cos?

Taller destinat a persones interessades en els processos de creació en dansa i arts vives. Places limitades. Enviar carta de motivació a: espailagranja@gmail.com

  • MOSTRA TALLERS_17 de desembre a les 19:00 a La Mutant

Les mostres que es presenten a La Mutant, són el resultat doncs del diàleg sobre les pràctiques i el processos de creació, fruit de la interacció entre Paula Romero i Aitana Cordero amb un grup de persones durant tres dies, i paral·lelament, de la interacció entre Sandra Gómez i  Juan Diego Calzada/ Isabel do Diego  amb un altre grup de persones també durant tres dies.

Sobre les artistes convidades

Paula Romero (València, 1991)

Ballarina i coreògrafa interessada en la pràctica de la dansa com a potència. Pensa en moviment i pensa el moviment com a generador de relacions polítiques i de comunitat. També li interessa la plàstica del cos i la seua possible relació amb altres dispositius. Ha treballat amb companyies i creadores com: La Coja Dansa, Vicent Gisbert, Fil d’arena, Javi J. Hedrosa, Martí Guillem, Eixa, entre altres.

 

Sandra Gómez

Creació i investigació. Des de 2001 fins  2012 treballa com a creadora en el col·lectiu LOSQUEQUEDAN en nombrosos projectes que són mostrats en diferents festivals d’àmbit nacional. Des de l’any 2012 treballa de manera independent en projectes centrats en el cos i el moviment. En els últims anys ha centrat la seua pràctica i investigació en la relació cos, moviment i so.

https://sangoproyectos.wixsite.com/dela

 

Aitana Cordero

Creadora/coreògrafa, “mover”, directora, curiosa, amant, de les preguntes, els llibres, el cuinar y els cossos, gémini, mare, surfeja …Balle i mai he deixat l’estudi de les arts marcials. Va viure molts anys a Amsterdam i ara viu en una escarpat envoltada d’horitzó, mar i vaques. A més de les seues investigacions artístiques i creacions fa treballs de dramatúrgia ,“companyia i observació” en processos d’altres creadors, a més d’una intensa labor docent en diferents escoles i contextos. Alguns dels seus interessos són la “trobada entre cossos”, la intimitat, la “senxsualitat”, la fisicalitat de la violència i l’exploració dels protocols i convencions de les arts escèniques. Estima els objectes, profundament. Els seus universos són ací: www.aitanacordero.com

 

Juan Diego Calzada (Villa del Río, Córdoba. 1982)

Director d’escena, dramaturg, intèrpret, creador sonor i audiovisual. Des d’una mirada renaixentista, la seua obra es fonamenta en la recerca polièdrica i permeable de les múltiples disciplines artístiques.

Des de 2007 treballa amb la companyia Vértebro des de la qual també comissarien a Còrdova Beautiful Movers, una trobada per a l’escena contemporània.

En l’actualitat, afectat per un nomadisme artístic i vital, es troba en ple desenvolupament i visibilitat de la seua identitat musical sota el nom d’Isabel Do Diego.

http://isabeldodiego.com/

http://vertebro.es/