Ç
Inscriu-te ací
Les Jornades de la Dansa Espanyola en el segle XXI, organitzades per la Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), i dirigidas per Rosario Rodríguez Llorens, van nàixer amb la voluntat de contextualitzar la realitat de la dansa espanyola, tal com s’està manifestant en l’actualitat en els escenaris espanyols, així com de posar en valor als artistes i companyies que d’aquesta especialitat exerceixen i han exercit la seua labor en la nostra Comunitat.
Les jornades, principalment a través de sessions de formació de fort component pràctic, encara que també de taules redones i debats, serveixen de punt de trobada i d’enriquiment formatiu per a tots aquells professionals de la dansa: docents, intèrprets, coreògrafs, que participen en aquestes.
Les diverses disciplines que conformen la dansa espanyola: Escola Pista de bitles, Flamenc, Dansa Estilitzada, Folklore… constituiran l’eix temàtic de les successives edicions de les Jornades; sent en aquesta ocasió la Dansa Estilitzada la disciplina triada per a aquestes VI Jornades de la Dansa Espanyola en el segle XXI, concretament l’ensenyament i transmissió de la coreografia de l’obra La correguda d’Antonia Mercé l’Argentina.
La peça va ser recuperada l’any 2022 dins dels projectes de R+D+I Després dels passos de la Sílfide. Una història de la dansa a Espanya, 1836-1936 (PGC2018-093710-A-I00) i Cos dansaire: arxius, imaginaris i transculturalitats en la dansa entre el romanticisme i la modernitat (PID2021-122286NB-I00), finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació, l’Agència Estatal d’Investigació i els Fons FEDER de la Unió Europea [MCIN/*AEI/10.13039/501100011033/FEDER].
La transmissió d’aquesta obra fonamental en la carrera artística d’Antonia Mercé suposarà la primera ocasió en la qual es puga aprendre una coreografia d’aquesta figura indiscutible de la dansa espanyola, atés que les obres del seu repertori han sigut fins ara totalment desconegudes.
En aquesta nova edició es retorna al format de dos dies de jornades donada la complexitat de la peça a ensenyar.
OBJETIUS
- Les Jornades, de format teoricopràctic, estan orientades a l’assoliment dels següents objectius:
- Ensenyar coreografies del repertori de reconeguts artistes de dansa espanyola.
- Oferir coneixements tècnics i artístics significatius en relació amb l’estil coreogràfic i dancístico de la peça seleccionada: La correguda d’Antonia Mercé l’Argentina.
- Oferir metodologies didàctiques per a l’ensenyament de la Dansa Estilitzada.
- Indagar sobre l’evolució de la dansa espanyola en la Comunitat Valenciana.
CONTINGUTS
Va haver-hi un abans: Taula Inaugural
Presentació de les Jornades, en la qual es convida a una personalitat de la província d’Alacant a compartir les experiències i vivències de la seua trajectòria artística.
Convidat/Convidada: José Soriano i Eva Arcacia
Hui i sempre: Procés de recuperació
Sessió teòrica en la qual s’exposa el procés de recuperació de l’obra La correguda.
Ponent: María Cabrera Fructuoso.
Doctora en Humanitats: llenguatge i cultura per la Universitat Rei Joan Carles de Madrid (2020), obtenint la qualificació de “Cum laude”. Actualment, Investigadora contractada pel Laboratori Coreológico del CSIC, dirigit per la doctora Idoia Murga Castro. Realitza el Grau en Pedagogia de les Arts Visuals i Dansa en la URJC (2014), obtenint el “Premi de l’Excel·lència Acadèmica”, i el Màster en Flamencología en la ESMUC (2016, Barcelona).
Cap a on anem: Classes magistrals de repertori
Sessions didàctiques de l’obra La correguda, contextualitzada en la tècnica i els cossos actuals.
Ponent: María Cabrera Fructuoso
METODOLOGIA
Format de jornades educatives teoricopràctiques de 16 hores lectives. La seua finalitat és la de difondre i introduir continguts formatius i presentació per part de la ponent a l’alumnat.
Amb una metodologia presencial de marcat caràcter pràctic, no exempt de reflexió teòrica, que exposa els continguts programats de forma personalitzada i contextualitzada segons el perfil de l’alumne/a i sota la direcció de l’equip de coordinació de APDCV. Facilita la intervenció i participació de l’alumnat per a resoldre els seus dubtes i inquietuds a causa del nombre tancat de places i per la pròpia naturalesa dels continguts.
La metodología que es durà a terme està fonamentada en l’aprenentatge constructivista que es basa en tècniques inductives recolzades en la participació de les persones assistents, el debat i l’anàlisi d’exemples reals (vídeos, experiències, etc.). Així mateix, l’experiència compartida de l’execució dels balls està basada en un paradigma educatiu sociocultural. Els alumnes comptaran amb material de suport que se’ls entregarà abans i durant les jornades.