LES ASSOCIACIONS PROFESSIONALS D’ARTS ESCÈNIQUES DESMENTEIXEN EL CONSENS AMB L’IVC DEL NOU MODEL DEL CIRCUIT CULTURAL VALENCIÀ SIGNAT AMB LA FEDERACIÓ VALENCIANA DE MUNICIPIS I PROVÍNCIES.

LES ASSOCIACIONS PROFESSIONALS D’ARTS ESCÈNIQUES DESMENTEIXEN EL CONSENS AMB L’IVC DEL NOU MODEL DEL CIRCUIT CULTURAL VALENCIÀ SIGNAT AMB LA FEDERACIÓ VALENCIANA DE MUNICIPIS I PROVÍNCIES

El sector de les arts escèniques valencianes manifesta la seua preocupació davant les afirmacions de consens de les mesures adoptades del nou model del Circuit Cultural, perquè no disposa de cap document per poder valorar-ho completament.

 

València, 28 de juny de 2024

 

Ahir, 27 de juny es va signar el Conveni entre l’IVC i la FVMP per a crear un nou model de gestió del Circuit Cultural Valencià, part del contingut l’hem conegut a partir de les notícies publicades en diferents mitjans de comunicació.

En paraules del vicepresident primer i conseller de cultura i esport, Vicente Barrera: “fins a arribar a aquest nou sistema, s’han celebrat reunions dels responsables de l’IVC amb les associacions d’arts escèniques, amb la junta directiva del Circuit, amb associacions i empreses del sector musical, amb regidors de cultura i alcaldes dels municipis implicats i amb la Federació de Municipis i Províncies de la Comunitat Valenciana”.

“Per tant,-ha conclòs- ningú pot acusar aquesta Conselleria d’imposar res, ni de no informar dels passos que s’estaven donant, ja que tot el contingut del nou model de CCV ha sigut explicat i consensuat amb tots. De fet, recull més del 90% de les reivindicacions de les entitats consultades. Només han quedat fora aquelles peticions que legalment no han pogut ser acceptades per l’Advocacia de la Generalitat, en compliment de la llei”.

Segons aquestes manifestacions, les Associacions Professionals d’Arts Escèniques Valencianes, volem manifestar la nostra disconformitat en referència a les següents qüestions:

  • No entenem que el Conseller puga parlar de consens amb el sector o les associacions, quan en cap moment hem pogut tindre accés a l’esborrany del text que es va subscriure ahir, per poder estudiar les propostes de canvi o millora i per donar el nostre vistiplau al citat Conveni. Si bé s’han mantingut reunions amb els actuals responsables de l’IVC i amb el mateix conseller, en aquestes reunions s’ha facilitat una informació molt puntual de determinades qüestions que volien posar en marxa i amb les que el sector no estava d’acord. En reiterades ocasions hem demanat el contingut complet de l’esborrany per conéixer com es desenvoluparà i quins criteris segueix, però no hem rebut cap document.

 

  •  En referència al Catàleg que es pretén posar en marxa:

 

Desconeixem els criteris de valoració per a la confecció d’un catàleg d’espectacles seleccionats dels quals es triaran les propostes escèniques a contractar pel Circuit.

Desconeixem si l’esmentat catàleg quedarà tancat o obert al principi del 2025, excloent totes aquelles propostes que s’estrenen al llarg de l’any.

Desconeixem si aquest catàleg tindrà validesa anual, semestral o d’altre tipus.

Desconeixem com seran les bases que regiran la incorporació a l’esmentat catàleg.

Desconeixem com es conformarà la comissió de selecció d’espectacles i si en eixa comissió es comptarà amb algun representant dels professionals del sector.

  • La suposada injecció pressupostària per al 2024 al CCV de 1.232.746,09€ ja estava contemplada en el pressupost de l’antic model de Circuit. 

 

  • Des de les Associacions professionals considerem que amb la nova redistribució pressupostària del nou model del CCV, ampliant a 542 municipis, caldria multiplicar per cinc el pressupost per tal de poder mantindre la excel·lència de les propostes i la capacitat de creació, democratitzant l’accés de propostes professionals a tots els municipis. El model i el pressupost plantejats redueixen tant els caixets que fa inviables les gires professionals i condemna el circuit a l’amateurisme.

 

Per tot l’abans esmentat, les associacions professionals d’arts escèniques valencianes no podem subscriure el consens amb l’IVC en nom dels nostres associats, ja que no disposem de la informació necessària per fer-ho.

Esperem que la Conselleria de Cultura siga receptiva i ens faça arribar el contingut complet del Conveni, per a poder treballar conjuntament pel creixement del nostre sector.

 

 

  • AAPV, Actors i Actrius Professionals Valencians
  • ADVAEM, Associació de Distribuïdors Valencians d’Arts Escèniques i Música
  • APCCV, Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana
  • APDCV, Associació de Professionals de la Dansa de la C. Valenciana
  • AVED, Associació Valenciana d’Empreses de Dansa
  • ATEPV , Associació de Tècnics de l’Espectacle del País Valencià
  • AVETID, Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques
  • FETI, Federació d’Espais Teatrals Independents de la Comunitat Valenciana
  • GC Gestió Cultural, Associació Valenciana de Professionals de la Cultura
  • PROART, Professionals d’Arts Escèniques de Castelló i Comarques
  • PROTEA, Professionals del Teatre d’Alacant
  • COMITÈ ESCÈNIQUES, Associació de Creadors i Creadores d’Arts Escèniques Valencianes
  • AVEET, Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals